Изчезването на тригодишната Маделин Маккан

Маделин Маккан

Тригодишната Мадлин Маккан изчезва от португалски ваканционен апартамент преди 17 години.

Мадлен Маккан на три години
Мадлен Маккан изчезва през 2007 г., тогава е на три годинки

През изминалите години в голяма част от Европа се проведе огромна и скъпоструваща полицейска операция. Родителите на Мадлен, Кейт и Джери, казват, че единственото, което са искали, е да намерят дъщеря си. Ето историята до момента.

Година 2007

PA Media- Жилищният блок в Луз в Алгарве, Португалия, където е изчезнала Мадлен Маккан

На 3 май Мадлен от Ротли, Лестършир, е на почивка със семейството си в Ocean Club в Прая да Лус, Португалия. Родителите ѝ отиват да вечерят с група приятели в ресторант в комплекса. Мадлен и по-малките ѝ брат и сестра - близнаци - са настанени в апартамент на 100 метра от хотела. Възрастните са измислили система, по която да проверяват всички деца през вечерта. Когато идва ред на Кейт Маккан, тя открива, че дъщеря ѝ Мадлен е изчезнала. Извикана е полиция, персоналът и гостите на комплекса започват да търсят детето до разсъмване. Граничната полиция и летищният персонал са приведени в готовност. През следващите дни стотици доброволци се включват в усилията за намиране на Мадлен.

На 12 май семейство Маккан заявяват, че “не могат да опишат мъката и отчаянието”, които изпитват. Португалската полиция заявява, че Мадлен е била отвлечена, но все още е жива и се намира в Португалия. На 26 май полицията представя описание на мъж, видян в нощта на изчезването на Мадлен, който вероятно е носел дете.

Графика, показваща ваканционен комплекс Praia da Luz

През Юни началникът на португалската полиция признава, че жизненоважни улики може да са били унищожени, тъй като мястото на престъплението не е било добре защитено. През юли британската полиция изпраща кучета, за да подпомогнат разследването, и извършва проверки на апартамента и наетия автомобил на Маккан. През Юли британската полиция изпраща кучета, за да подпомогнат разследването, и извършва проверки на апартамента и наетия автомобил на Маккан. През Август се навършват 100 дни от изчезването на Мадлен. Разследващите офицери публично признават, че тя може да не бъде открита жива. На 6 Септември португалската полиция разпитва Кейт Маккан като свидетел. На 7 Септември детективите обявяват двойката за “arguidos” – обвиняеми. Дни по-късно семейство Маккан се завръщат в Обединеното кралство. По-късно прокурорите заявяват, че няма нови доказателства, които да оправдаят повторния им разпит.

През Ноември Джери Маккан публикува видеоклип, в който казва, че според него семейството му е било наблюдавано от “хищник” в дните преди изчезването на дъщеря му.

Година 2008

PA Media- Кейт и Джери Маккан излизат от църквата в Ротли, Лестършир, след службата по случай първата годишнина от изчезването на дъщеря им
Кейт и Джери Маккан напускат църквата след службата по случай първата годишнина от изчезването на дъщеря им

На 20 януари Маккан публикуват скици на заподозрян, базирани на описание от британски турист на “страшен мъж”, видян в курорта.

През Април португалски полицаи отиват до Обединеното кралство, за да присъстват на разпитите, провеждани от полицията в Лестършир, на приятелите на Маккан, с които те са вечеряли в нощта, когато Мадлен е изчезнала. На 3 май, една година след изчезването, г-жа Маккан призовава хората да се молят за намирането на нейното момиченце.

През Юли португалската полиция съобщава, че е представила окончателния си доклад по случая. Седмици по-късно властите прекратяват разследването си и отменят статута на “arguidos” – обвиняеми на семейство Маккан.

Година 2009 и 2010

Плакат, публикуван от кампанията 'Намерете Мадлен', който показва Мадлен Маккан, когато е била на три години, и как може да изглежда сега, когато е на шест години.

На 3 ноември са публикувани нови снимки, на които Мадлен би могла да изглежда на 6 години

През Март 2010 г. семейство Маккан критикуват предоставянето на британските вестници на не показвани дотогава португалски полицейски досиета, в които подробно са описани възможни наблюдения на Мадлен.

Месец по-късно, през Април, Джери Маккан заявява, че е “невероятно разочароващо”, че полицията в Португалия и Обединеното кралство не е търсила активно дъщеря му “от много дълго време”.

През Ноември двойката подписва издателски договор за написване на книга за изчезването на Мадлен. 2011

Година 2011

PA Media- Кейт и Джери Маккан на събитие по повод представянето на книгата им 'Мадлен'

През Май излиза книгата на семейство Маккан - “Мадлен”.

Министър-председателят Дейвид Камерън иска от столичната полиция да помогне в разследването. Следва двугодишно преразглеждане на случая.

Година 2012

Тери Блайт - Как би изглежда Маделин на девет години

Главен инспектор Анди Редууд, детективът, който ръководи британското разследване, казва в априлското предаване на BBC “Панорама”, че екипът му “се стреми да приключи случая”. Ден преди португалските власти да съобщят, че няма да подновяват разследването, е публикувано компютърно генерирано изображение на Мадлен на деветгодишна възраст.

Година 2013

Електронни снимки, публикувани от полицията, която разследва изчезването на Мадлен Маккан
Електронни снимки на потенциален заподозрян, публикувани от полицията, която разследва изчезването на Мадлен Маккан

През Май британските детективи, които проверяват случая, съобщават, че са идентифицирали “редица лица, които представляват интерес”.

През Юли Скотланд Ярд обявява, че разполага с “нови доказателства и нови свидетели” по случая и започва официално разследване.

През Октомври детективите на Скотланд Ярд съобщават, че са идентифицирали 41 потенциални заподозрени.

Призивът на BBC Crimewatch включва електронни снимки на мъж, видян да носи русокосо дете на три или четири години в Прая да Лус по времето, когато Мадлен изчезва.

Португалската полиция подновява разследването си, което ще се води заедно с това на Скотланд Ярд, позовавайки се на “нови насоки на разследване”.

Година 2014

През Януари британски детективи заминават за Португалия на фона на твърдения, че планират да извършат арести.

През Юни се извършват претърсвания в Прая да Луз, включително в район с храсти, разположен югозападно от комплекса Ocean Club. В нея не е намерено нищо интересно.

Месец по-късно, през Юли, полицията разпитва четирима заподозрени, но няма ново развитие.

Година 2015 - 2019

Мадлен Маккан на три години, когато изчезва през 2007 г.
Мадлен Маккан е на три години, когато изчезва през 2007 г.

През Септември 2015 г. британското правителство разкрива, че разследването е струвало повече от 10 млн. паунда.

През Април 2017 г. четиримата официални заподозрени, разследвани от полицията, са изключени от разследването, но високопоставени служители заявяват, че продължават да водят “значителна линия на разследване”.

През Юни 2019 г. правителството на Обединеното кралство заявява, че ще финансира разследването на Метрополицията, започнало през 2011 г., до март 2020 г.

Година 2020

Карта на сцената
Карта на сцената

Година по-късно, през Юни 2020 г., полицията разкрива, че 43-годишен германски затворник, назован от германските медии като Кристиан Б, е идентифициран като заподозрян. Семейство Маккан благодарят на полицията и заявяват:

“Всичко, което някога сме искали, е да я намерим, да разкрием истината и да изправим отговорните пред правосъдието.”Никога няма да изгубим надежда, че ще намерим Мадлен жива, но какъвто и да е резултатът, трябва да знаем, тъй като трябва да намерим покой.”

Германските следователи класифицират случая като разследване на убийство и казват, че предполагат, че Мадлен е мъртва.

Британската столична полиция съобщава, че е получила повече от 270 обаждания и имейли, откакто в сряда е бил отправен нов призив за информация.

Година 2022

През Април 2022 г. португалските прокурори, разследващи случая, обявяват германеца за официален заподозрян.

Кристиан Брукнер, тогава на 45 години, е обявен за “arguido” - обвиняем, въпреки че португалските власти не разкриват официално името на заподозрения.

Година 2023

SOLARPIX - Място в близост до язовира Араде в Португалия
SOLARPIX - Място в близост до язовира Араде в Португалия

През Февруари 2023 г. полякиня на име Джулия Фаустина влиза в заглавията на вестниците, като твърди, че е Мадлен, използвайки името @iammadeleinemccann в Instagram.

21-годишната г-жа Фаустина не предостави никакви доказателства в подкрепа на това, но поисква ДНК тестове, за да докаже произхода си. Резултатите в крайна сметка показаха, че тя е изцяло от полски произход и няма британско наследство, което окончателно опроверга твърденията ѝ.

През Април 2023 г. съдът в Брауншвайг отхвърля обвинението за изнасилване срещу Брукнер, което не е свързано със случая на Мадлен Маккан, като заключава, че не е компетентен.

Полицията в Германия продължава да твърди, че разполага с “конкретни доказателства”, че Мадлен е мъртва, но това все още не е потвърдено и разследването ѝ продължава, като Брукнер все още не е обвинен по делото Маккан.

Семейство Маккан отбелязва 16-ата годишнина от изчезването на Мадлен на 3 май 2022 г., като заявяват, че тя “все още много им липсва” и че “очакват пробив”. Подобно на родителите си, сестрата на Мадлен - Амели, която сега е на 18 години, отбелязва 16-ата годишнина от изчезването ѝ през май 2023 г. В първата си публична реч на молитвена среща в Ротли тя казва: “Хубаво е, че всички са тук заедно, но това е тъжно събитие.” Съобщава се, че Амели Маккан се е присъединила към скандиранията, сред които “Никога не се предавай”, “Не оставяй камък върху камък”, “Не забравяй за мен” и “Все още липсваш, все още ми липсваш”.

Кристиян Брункер
Кристиан Брюкнер (AFP/Getty)

По-късно същия месец случаят неочаквано се съживява, когато следователите започнат мащабна операция по издирване във водоем в Алгарве, те заявяват, че са действали по “определени съвети” от г-н Брукнер, за когото прокурорът заявява, че остава “много уверен”, че държи ключа към изчезването на Мадлен. С помощта на португалската полиция и под наблюдението на детективи от Скотланд ярд германските следователи извършват щателна проверка на мястото за красота Barragem do Arade в Силвеш. Те претърсват брега и околните ливади с кучета-търсачи, гребла, лопати и кирки и проверяват водата с надуваема лодка с твърд корпус. В небето над тях е въведена зона, забранена за полети, за да могат полицейските дронове да изследват необезпокоявано района.

Мястото се намира на около 30 мили североизточно от курорта “Оушън клуб”, откъдето изчезва момичето.

В последната си актуализирана информация разследващите заявяват, че сравняват почвените проби от водоема с други, взети от фургона VW на Брукнер, в опит да установят със сигурност, че той е бил в района през интересуващия ги период, за да се опитат да “затворят мрежата” около него.

По материали от BBC

Съгласие за бисквитки / Cookies Consent

Този уебсайт използва бисквитки, за да ви предостави по-персонализирано и подходящо преживяване при разглежднето му.
This website uses cookies to provide you with a more personalised and relevant browsing experience. НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ / FIND OUT MORE...